Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Пиле за Петльовден с богата плънка

Пиле за Петльовден с богата плънка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пиле за Петльовден с богата плънка1 / 3
02/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Традицията повелява на Петльовден да се гощаваме с пиле и да почитаме мъжките рожби, а някой знае ли легендата?"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • за плънката
  • пилешки дробчета - 300 г
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • гъби - 300 г пресни
  • домати - 2 бр.
  • шунка - 200 г
  • яйца - 2 бр. сварени
  • маслини - 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеното пиле поръсвате със сол и черен пипер, втривате (масажирате) и оставяте настрани. Смесвате 3 с.л. зехтин с пресования чесън и оставяте настрани, подготвяте плънката.

Нарежете шунката и доматите на малки кубчета и ги поставете в купа.

Нарязаните на малки парчета дробчета запържвате в олио за кратко, поставяте ги в същата купа.

В същата мазнина запържвате ситно нарязания лук и пресования чесън. Добавяте нарязаните пресни гъби на кубчета, сипвате чаша бяло вино и оставяте да ври на слаб огън, докато остане на мазнина.

Към тях прибавяте останалите продукти от купата и запържвате за 2-3 минути като разбърквате. Отнемате плънката от котлона и към нея добавяте ситно нарязаните маслини и яйца.

Посолявате на вкус и разбърквате добре да се смесят продуктите.

Поставяте плънката през отвора на пилето и защипвате с клечки за зъби или зашивате отвора.

Поставяте пилето в подходяща тава със скара, поливате със чесновия зехтин, и завивате с фолио (само пилето). В предварително нагрята на 200 градуса фурна поставяте тавата и намалете температурата на 180 градуса.

Печете в продължение на час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: