Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Суджук»Домашен суджук с пушен пипер

Домашен суджук с пушен пипер

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Домашен суджук с пушен пипер
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
03/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
145 мин.
Порции
36
"На тъничко го нарежете и с мерак си го хапнете - най-вкусното домашно мезе"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 8 кг
  • телешко месо - 3 кг
  • сланина - 3 - 4 кг
  • сол - 320 г ( около 22 г. на 1кг кайма или 1 кибритена кутийка на 1 кг)
  • чубрица - 15 с.л.
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.ч пушен
  • червен пипер - сладък
  • червен пипер - едро смлян лют
  • захар - 1 пълна к.ч
  • черва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото месо, свинското месо и сланината смилате на най-едрата решетка на машинката. Смляната кайма слагате в голям и широк съд като корито и започвате да измервате солта и другите подправки.

Омесвате хубаво и оставяте на студено като я завивате плътно със дебел найлон. На следващия ден отново омесвате и така няколко дни като наблюдавате дали има достатъчно чубрица и пипер, на сол.

Опитвате, като изпечете малко, и ако е нужно добавете. Суджукът трябва да е по-солен при изпичане. Това значи, че докато изсъхне, ще е точно на сол и ще се задържи по-дълго време и няма да има опасност от разваляне.

Когато прецените, че каймата е узряла (започва да мирише на суджук), се пълни в черва, които се оставят да изсъхват на сухо и проветриво място.

След ден два се притискат и отново се закачат, за да се изсушават. Тази рецепта за домашен суджук с аромат на пушен пипер е едно страхотно мезе за вино и ракия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: