Маринована цаца по домашна рецепта

03/02/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
"Ето, мезето е готово, сега остава някой да извади и от отлежалото вино и да се почваме "
Приготвяне40 мин.
Готвене5 мин.
Общо45 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 184
  • Преглеждания за месеца169
  • Преглеждания за седмицата47
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • цаца - 1 кг /или хамсия/
  • сол - 1 кг морска
  • оцет - 1 л винен
  • олио - 1.5 л
  • черен пипер - по 5 зърна на буркан
  • бахар - по две зърна на буркан
  • розмарин - по стръкче, по желание
  • дафинов лист - по 1 листо на буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво измийте и почистете цацата от глави и вътрешности. Наредете я в стъклен съд /аз използвам йенска тавичка/, поръсен обилно с морска сол и оставете да престои 12 часа в хладилник, покрита със стреч фолио.

След това изплакнете рибата и я накиснете за 6 часа в оцет. Така престоялата риба подредете в буркани (компотени), като слагате зърна черен пипер и бахар, дафинов лист или стръкче риган по желание.

Загрейте олио, докато "светне". От баща ми - стар рибар, помня съвета му: В олиото се запържва кора от хляб, така олиото запазва вкусовите си качества и не гранясва.

Сипете го в бурканите. Затворете бурканите с капачки и съхранявайте на хладно. Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.

Сервира се в много варианти. Един два от тях:

- с препечена филийка, гарнирани с листо от салата и кръгчета праз;

- като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар