Саварен с глазура

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4111k1591k1
Саварен с глазура1 / 2
03/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8-10
"Време ли е за десерт?"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 6 - 7 с.л. хладко, за разтваряне на маята
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • пудра захар - 1 с.л.
  • жълтъци - 4 бр.
  • белтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 6 с.л.
  • брашно - 300 г
  • за сиропа
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • за глазурата
  • захар - 150 г
  • вода - 60 - 70 г
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в малко хладко мляко, като добавяме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, за да стане на каша и оставяме малко да втаса.

Разбиваме мекото масло с пудрата захар, след което прибавяме жълтъците един по един, като всичко това става при непрекъснато бъркане. Прибавяме и шупналата мая и отново разбъркваме.

След това добавяме прясното мляко и брашното. Омесваме средно меко тесто, след което го оформяме на руло и го слагаме в намаслена форма. Оставяме да престои около 60 мин.

Печем саварена на умерена фурна до готовност. През това време приготвяме сиропа, като сварим водата и захарта. След това го оставяме да изстине.

Щом саварена е готов, го изваждаме и го надупчваме с клечка за зъби и заливаме с изстиналия сироп. Обръщаме го в подходяща чиния и го оставяме така за 120 мин.

През това време разбиваме белтъците на сняг и към тях прибавяме горещ сироп, сварен от водата и захарта и ароматизиран с ванилиите. Така приготвената глазура шприцоваме върху саварена или го поливаме с нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: