Обърнат мъфин с боровинки

04/02/2017
"Тази рецепта буквално ще преобърне представата ви за мъфини "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо399
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • БОРОВИНКОВ СОС
  • боровинки - 200 г пресни или замразени
  • захар - 150 г кристал
  • вода - 1 с.л.
  • ТЕСТО
  • брашно - 260 г бяло
  • захар - 100 г кристал
  • бакпулвер - 2 1/4 ч.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л. настъргано
  • прясно мляко - 240 мл, на стайна температура
  • яйца - 1 бр., на стайна температура
  • ванилия - 1 бр. екстракт
  • масло - 55 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.
Форма за мъфини с 12 гнезда - много добре намаслени.
Работи се с лъжица.

Боровинков сос:

1. В касерола с дебело дъно на умерен огън се поставят плодовете, захарта и 1 с.л. вода. Разбъркват се, докато се стопи захарта и се оставят леко да къкрят за около 10-12 мин. Трябва да се получи хубав, тежък боровинков сос. Оставя се настрани.

2. В купа се смесва брашното, бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърква се с телената бъркалка.

3. В купа с тел се разбива яйцето, млякото, ванилията и сместа се добавя към брашното. Разбърква се с шпатула, докато се комбинират съставките.

4. С чаена лъжичка във всяко гнездо се изсипва от боровинковия сос, като добре се разпределя. Отгоре с лъжица за сладолед или супена такава се изсипва от основното тесто.

Пече се на 200 градуса за около 14-17 мин. Охлаждат се за около 7-10 мин и веднага се изваждат и обръщат върху решетка. Сервират се със сладолед или топка сметана.

Източник: joy of baking

Забележка: Ползвала съм замразени плодове. Не ми достигна грамажа на боровинките и допълних с още малко череши, това не се отрази На вкусовите качества. Захарта при соса съм я намалила до 100 г, също и захарта в основното тесто на 50 г, и е напълно достатъчна.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар