Бачковски тутманик

05/02/2017
"Не може да отречете, че ни се е получило добре, даже много добре. Дайте един лайк за майстора и си запишете рецептата сред любимите "
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции2 бр.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 169
  • Преглеждания за месеца1554
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка наливаме 150 мл вода и смачкваме маята, размиваме заедно със захарта и 1 с.л. брашно. След като шупне маята, в подходящ съд (малко легенче) пресяваме брашното.

Правим кладенче и започваме да прибавяме съставките. Чукаме яйцата, като от едното използваме само белтъка за тестото, а жълтъка за намазване. Добавяме солта, 1 с.л. олио, маята, содата и върху содата изсипваме 1 с.л. оцет, за да няма вкус и мирис на сода тестото и да кипне.

Започваме да месим не дълго време, ако е много рядко, добавяме брашно по малко. Докато още лепне, продължаваме да добавяме олио, за да стане много мазно и да спре да лепне. Оставяме да втаса около 40-50 мин. при стайна температура.

След това започваме приготвянето на тутманика по избор.

Вит тутманик: Взимаме топка с размера на два юмрука и издърпване като за мекици. Слагаме по 1 и1/2 лъжица разтопено масло и малко натрошено сирене, като навиваме на руло и подреждаме на разстояние, за да втаса повторно. Намазваме с жълтъка отгоре.

За погача: Редуваме 1 разтеглен блат 1 и 1/2 лъжица масло и натрошено сирене. Отгоре слагаме пак блат и отново - плънка. Така правим около 5-6 пъти, за да не кипне мазнината, като се надуе и пак втасва.

Печем на умерена фурна. Пускаме на 50°С за 10 мин. и после усилваме на 150°С до готовност, като се проверява с клечка за зъби.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар