Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача на охлювчета

Погача на охлювчета

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6167702
Погача на охлювчета
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 2
05/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
7
"Знаете ли защо това е най-хубавата погача? Опитайте и ще разберете сами"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 200 мл
  • семена - 1 с.л. микс за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 200 мл вода се разбира маята, към нея се добавя 1 с.л. захар и се поръсва с 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне.

През това време се пресява брашното, прави се кладенче и в него се добавят сол, олио, 1 бр. яйце, 1 с.л. захар, маята, която вече е шупнала, и белтъкът на второто яйце.

Тестото се замесва, като то трябва да е със средна твърдост. Разделя се на 3 бр. еднакви топки топки.

Оставят се да втасат, аз ги завивам с кърпа и вестник. След като втасат и са уголемили обема си 3 пъти, се разточват на възможно най-големи кори, с дебелина не по-малка от 2 см. Трябва да са еднакви и по форма.

След като сме ги разточили, ги слагаме една върху друга, като между тях трябва да се намаже с олио.

Навиват се така, че стане едно руло. Равномерно се разтегля и се реже на равни части (7 или 9 равни парчета) в зависимост от това колко ви е голяма тавата.

Нареждат се в тавата, която сме си я намазнили с олио или масло, леко се натискат, за да се изравнят и отново се оставя да втаса. Трябва да са уголеми обема си 3 пъти.

След като погачата е готова за печене, се намазва с белтък, който е разбит с 1 с.л. олио, поръсва се със семена и се оставя да се пече в загрята фурна около 1 час на 180 градуса (или по-малко, ако ви е по силна фурната).

Преди да се разчупи, трябва да е изстинала напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: