Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с ябълка, мандарина и какао

Кекс с ябълка, мандарина и какао

Кекс с ябълка, мандарина и какао
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
05/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Страхотният кекс се познава първо по аромата"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. среден размер
  • захар - 1 в. ч.
  • брашно - 1 в. ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • масло - 1 с.л. за намазване
  • сок от мандарини - 2 с.л.
  • мандаринова кора
  • мандарини - 1 бр. голяма
  • ябълки - 1/2 бр.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • галета - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
  • какао - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват с миксер яйцата със захарта докато побелеят. Добавя се сок и настъргана кора от мандарина, разбърква се с вилица, прибавяме брашното с бакпулвера и отново се разбърква добре на гладка кексова смес.

Отделя се една чаша от бялата смес и се оцветява с какаото. Намазва се дъното на малка тавичка обилно с масло, поръсваме с галета и кафява захар. Измива се добре мандарината с кората и се нарязва на тънки филии, които се нареждат на дъното на тавата.

Ябълката също се нарязва на тънки резени и се поставя между мандарината. Сипва се половината бяла смес, отгоре с лъжица се слага от сместа с какао и се покрива с останалото бяло тесто. Печем в загрята фурна 180 градуса 25-30 минути, проба с клечка да излезе суха.

Изважда се с нож се минава по края на тавата и кекса се обръща в чиния. Леко охладен се поръсва с пудра захар и се сервира с чаша кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: