Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Печено Телешко»Пълнена телешка глава на фурна

Пълнена телешка глава на фурна

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4111k1591k1
Пълнена телешка глава на фурна1 / 2
06/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
6-7

Необходими Продукти

  • телешка глава - 1 бр.
  • телешко шкембе - 1 бр.
  • лук - 1. 5 кг
  • моркови - 800 г
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • телешка кайма - 1 кг
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • магданоз
  • за тестото
  • брашно - 3 ч.ч.
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистваме и измиваме добре главата и шкембето. След това ги натриваме със сол и черен пипер.

В 3/4 ч.ч. зехтин (или олио) запържваме ситно нарязаните лук и моркови. Отделно запържваме каймата с другата мазнина и я подправяме със сол, черен и червен пипер. Към каймата прибавяме лука и морковите, виното и ситно нарязания магданоз.

Слагаме главата в шкембето, така че гладката му страна да остане отвътре. В устата и около главата слагаме от сместа и зашиваме шкембето.

За да не изгори шкембето при печенето го увиваме в тесто, което се приготвя по следния начин. Замесваме средно меко тесто от продуктите и го оставяме да втаса за около 15-20 мин. След това го разделяме на 4 части и оформяме на топка.

Всяка топка разточваме на кора с диаметър около 15-18 см. Намазваме три от корите, като ги слагаме една върху друга, а с четвъртата ги покриваме (без да я мажем с мазнина). Всички кори заедно разточваме на по-голяма кора, с която увиваме главата и шкембето.

Слагаме в огнеупорен съд, намазваме с мазнина и слагаме да я печем на умерена фурна. От време на време изваждаме, за да намазваме с мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: