Баклава със сини сливи

05/02/2017
"Уж не сме големи фенове на баклавата, но тази направо ни взе ума. Опитайте и ще разберете защо "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции25
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 786
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • сини сливи - 400 г сушени
  • кори за баница - 1 пакет фини /400 г/
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • орехи - 300 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд сложете сливите и ги залейте с гореща вода, докато се покрият.
Кипнете ги на котлона за около 2-3 мин.

Разстелете корите. Намажете дъното на подходяща тава за печене с масло.

Намажете първата кора с масло, сложете втора кора отгоре, поръсете с орехови ядки /едната част са млени, а другата част са нарязани/, наредете един ред сливи в края на кората и завийте на руло.

Сложете рулото в тавата. Работете така до изчерпване на продуктите. Подредената баклава нарежете на малки рулца. Сложете тавата в загрята, умерена фурна и изпечете баклавата до златисто. Охладете.

Загрейте 1 1/2 ч.ч. вода, добавете захарта и сварете захарен сироп. Отстранете от котлона сиропа, добавете ванилията и лимоновата кора.

Охладете за кратко сиропа. Когато поливате с много горещ сироп, коричките се "накъдрят".

Полейте баклавата равномерно със сироп и я оставете за едно денонощие, за да си поеме от течността и да се сиропира. Сервирайте.подобни рецепти тук

5 8
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар