Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Ливанска баклава

Ливанска баклава

teodorateodora
Новак
211062389
Ливанска баклава1 / 2
07/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • кори за баница - 600 г
  • краве масло - 300 г разтопено
  • орехи - 160 г
  • за тестото
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 138 г захар кристална
  • брашно - 150 г пресято
  • за сиропа
  • вода - 750 г
  • захар - 750 г кристална
  • глюкоза - 60 г
  • ванилия - 2 бр.
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете половината кори и ги завийте, за да не изсъхнат. Намажете квадратна тава за печене (може тази от фурната) с малко краве масло от всички страни. Отделените кори, които не са завити, ги направете на руло и ги нарежете по около 2 см, така че да се получат после като италианска паста.

Разпръснете ги хубаво (отделете ги едно от друго да не са залепени) и ги поръсете върху намазаната тава. Използвайте всички кори, които сте нарязали и разпръснали. След това поръсете с половината разтопено краве масло и половината от орехите.

Нарежете и другата половина кори, които сте заделили, и ги покрийте да са ви готови, ако няма кой да ви помага, докато правите тестото.

За тестото отделете белтъците и жълтъците на яйцата две отделни купи. В жълтъците сложете една трета от захарта, а другата я оставете настрана.

Разбийте белтъците на ниска скорост, като постепенно увеличавате скоростта до пухкава пяна. След това започнете да добавяте отделената две трети от захарта на порции при непрекъснато разбиване до получаването на твърд и гъст сняг и докато се разтопи напълно захарта. Внимавайте да не прекалите с разбиването.

Започнете да разбивате жълтъците до разтопяването на захарта и до получаването на гъст крем. Добавете жълтъците към белтъците и разбъркайте внимателно с плавни, леки движения отдолу нагоре със силиконова лопатка. Добавете пресятото брашно към сместа от яйцата и разбъркайте още по внимателно отново отдолу нагоре.

Изсипете сместа върху корите, маслото и орехите в тавата и загладете внимателно. Поръсете с корите, които по-рано отделихте, нарязахте и покрихте, като отново ги отделяте едно от друго да не са залепени, а разделени и поръсете върху тестото, така че да покриете цялата повърхност на тавата и тестото.

Залейте с останалото количество краве масло и орехи и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути, след което намалете на 160 за още 20 минути.

Пригответе сиропа: В тенджера сложете водата и захарта да се загреят и добавете глюкозата, като сложите малко от водата със захарта в съда с глюкоза, за да я оберете цялата, и я върнете в тенджерата.

Оставете да кипне и след 5 минути махнете от котлона. Оставете да се охлади добре и ароматизирайте с ванилията и канелата. Залейте почти студената баклава със студения сироп и оставете да поеме сиропа няколко часа, ако е възможно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

teodora
teodora
Samo da kaja che livanskata baklava ne izglejda po tozi nachin. Neiniqt originalen vid e roshav i s po golqm obem zaradi testoto koeto ima posredata
08.02.2017 17:26