Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с гъби и сметана

Ризото с гъби и сметана

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Ризото с гъби и сметана1 / 4
22/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2-3
"Съвършен вкус и изискан аромат, гарантирани от класическата комбинация от бяло вино, гъби и пармезан!"

Необходими Продукти

  • ориз - около 250 г
  • гъби - 300 г пресни
  • бяло вино - към 150 мл
  • сметана - 120 мл течна готварска
  • моркови - 1 брой малък
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • бульон - 1 гъбен или пилешки
  • масло - около 80 г краве
  • кашкавал - към 100 г настъган
  • пармезан - 60 г настърган
  • копър - 1 - 2 с.л. накълцан пресен
  • риган - сух, на вкус
  • черен пипер
  • бял пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете ориза в подсолена вода и го оставете да се отцеди добре. В по-голям и дълбок тиган загрейте маслото и запържете почистените и нарязани гъби.

Щом гъбите омекнат добре, добавете ситно нарязаните лук, чесън и морков. Намалете котлона и щом зеленчуците омекнат, добавете ориза, разбъркайте и долейте виното.

Отново разбърквайте и щом се изпари алкохолът, долейте сметаната и бульона. Оставете на котлона за няколко минути, като леко разбърквате с дървена шпатула.

Накрая овкусете с подправките, разбъркайте и свалете от котлона. Разбъркайте ризотото с настърган Пармезан и поднесете с малко настърган кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
59
44
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#177364
Потребител#177364
Много добре се получи, със сигурност ще го приготвям така.
30.03.2022 23:27
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Със сигурност този ориз е много вкусен, но доколкото знам технологията за проготвяне на ризото не е такава, каквато е описана в рецептата.
19.03.2017 11:15
2
Теди
Теди
По тази рецепта, направих императорски /черен/ ориз само, че вместо моркови сложих тиквички и броколи и без кубче бульон / понеже не съм им фен/. Получи се много добре. Благодаря за рецептата :)
19.08.2015 18:59
1
Лили
Лили
Здравейте, а как доливаме бульона? Нали става въпрос за бульон на кубче? (Все още съм нова в кухнята, извинявам се, ако въпросът ми е глупав) :)
24.06.2014 15:23
2
Покажи всички подкоментари
Явор
Явор
Супер вкусно - готвя го сигурно за за 10 път.
16.06.2014 15:52
1