Торта Медовик - класик

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Торта Медовик - класик
Снимка: Мария Симова
1 / 2
06/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Готови ли сте за вкусни подвизи в кухнята?"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • масло - 100 г
  • захар - 150 г
  • сода бикарбонат - 2 ч.л. равни
  • брашно - 350 + 150 г
  • за крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 5 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 6 с.л.
  • масло - 100 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за украсата
  • бял шоколад - 100 г
  • орехи
  • мед
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете меда, захарта и маслото на водна баня, загрейте ги до втечняване на сместа.

Добавете содата и отнемете от огъня. Разбивате яйцата и ги добавяте към тях, разбърквате до еднородна смес. Пресявате 350 г от брашното и прибавяте към сместа, разбъркайте до гъсто тесто. Завийте тестото със стреч фолио и поставете в хладилник за 1 час.

Върху обилно набрашнен плот (ползвате от 150 г брашно) , поставете охладеното тесто и разделете на 7 добре оформени топки.

Всяка топка разточвате на много тънка кора върху хартия за печене, обилно набрашнена.

С ринг- стената или чиния очертавате контура на блата, пренасяте блата с хартията в тава и печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса, за 3-4 минути до лек златист цвят.

Още топъл разрязвате по очертания контур. Оставяте блатовете да се охладят добре. Събирате изрезките в тава и ги връщате в топлата фурна да се сушат.

Кипвате 800 мл от млякото със захарта, добавяте предварително разбитите яйца смесени с брашното и останалото мляко на тънка струя при непрекъснато бъркане. Варите крема 5 минути от завирането му и сваляте от огъня.

Добавете нарязаното на кубчета масло и ванилията, разбъркайте до пълно разтопяване на маслото. Сглобявате тортата в ринг за по-лесно, като редувате блат - с 4 с.л. крем до приключване на блатовете, като завършвате с крем.

Оставете сглобената торта да се охлади напълно и премахнете ринга от нея. Натрошавате изрезките и облепяте тортата с тях.

Измийте парче опаковъчен найлон с въздушни балончета, подсушете и намажете леко с олио.

На водна баня разтопете шоколада с 1 ч.л. олио. Поизстиналият шоколад се излива в средата на найлона, разстилате на тънко и в кръг, поставяте в хладилник да стегне, след което отстранявате найлона внимателно и шоколадовата плочка се поставя в средата на тортата.

Украсете върху шоколадовата плочка с мед и орехови ядки. Съхранявате тортата в хладилник за не по малко от 12 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: