Торта с ягоди и сметана

06/02/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваЧирак118452021
"Заложете на класическата комбинация от сметана и ягоди - с нея никога няма да сгрешите "
Приготвяне30 мин.
Готвене160 мин.
Общо190 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо951
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • За един блат
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 20 г
  • брашно - 50 г
  • царевично нишесте - 1.5 с.л
  • бакпулвер - 5 г
  • ванилия - 1 бр.
  • Крем
  • заквасена сметана - 600 г
  • сладкарска сметана - 200 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр.
  • за сиропиране
  • прясно мляко - 1 ч.ч. подсладено
  • конфитюр от ягоди - 1/2 ч.ч.
  • ягоди - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделят се жълтъците от белтъците на яйцата. Белтъците се разбиват на сняг с 1/2ч захар и щипка сол с миксер. Жълтъците се разбиват с другата половина от захарта, до побеляване. Добавя се мекото масло, брашното /пресято/, нишестето, бакпулвера на етапи.

Между добавянето на сухите съставки се прибавят на части и разбитите белтъци. Разбърква се внимателно отдолу нагоре със шпатула. Сместа се изпича във форма за торта-24 см на умерена температура - 180 градуса за 40 минути или до суха клечка в средата на блата. Оставя се да изстине напълно-хубаво е да престои няколко часа върху скара. Направих 3 блата.

За крема:
Сладкарската сметана се разбива с миксер, като се добавят постепенно захарта
и ванилиите, до получаването на връхчета, които стоят на миксера без да падат. След това се добавя на части и заквасената сметана, като се бърка минимално кратко време с миксера, за да не се втечнят сметаните.

Сглобяване
Във формата за торта се поставя единият блат - сиропира се с част от топлото мляко. Намазва се с част от крема и след това се поставя вторият блат, който също се сиропира навсякъде. Той се намазва с конфитюра, после с част от крема. Следва третият блат - сиропира се и той и се намазва с крем.

Така приготвената торта се поставя в хладилник за няколко часа, след което се освобождава от ринга и се украсява с ягоди и цветни кокосови стърготини.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар