Ориз с праз и маслини на фурна

07/02/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф778447635
"Перфектното постно ястие, което може да бъде поднесено и на Бъдни вечер "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 689
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • ориз - 1 ч.ч.
  • маслини - 200 г
  • праз - 2 бр.
  • домати - 1 к.ч. консерва
  • олио - 150 мл
  • зеленчукова подправка - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • целина - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включвате фурната на 200 градуса.

Срежете стръковете праз на две, нарежете дебелата част на ситно.

В тава сипвате олиото и поставяте на котлона да нагрее. Добавяте ситно нарязания праз и запържвате, докато поомекне. Прибавяте измития ориз и доматите и оставяте да покъкри за 4-5 минути. Заливате с 4 ч.ч. топла вода и добавяте 1 с.л. зеленчукова подправка, поръсвате с целина и черен пипер, посолявате малко, защото и маслините съдържат доста сол.

Поставете ястието в фурната, а през това време нарежете тънката част на праза на парчета 2-3 см. Десет минути след поставянето ѝ, извадете тавата, наредете парчетата праз и маслините, притиснете ги с пръсти да потънат в полусварения ориз.

Връщате ястието във фурната и запичате до готовност на ориза, а празът трябва да е златист отгоре.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар