Пастърма от телешко сърце

07/02/2017
Елена Стойчовска
отЕлена СтойчовскаПомощник Готвач18719911
"За заклетите ценители на тънките мезета - пастърма, но не от филе, а от сърце "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 424
  • Преглеждания за месеца1401
  • Преглеждания за седмицата283
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да си призная, подходих скептично към "материала" - сърцето. Но реших да опитам и, с ръка на сърцето, не съжалявам, даже напротив. Ще повторя!

Сърцето се почиства от ципата. Реже се на правоъгълни парчета с дебелина около 2-3 см. Подходящ съд се застила с морска сол - аз заложих на гювеч. Парчетата месо се подреждат, отгоре се покриват отново със сол. Слагате капака и го оставяте 3 дни на студено да дръпне солта.

На третия ден изхвърляте събралата се вода, измивате добре месото, изхвърляте солта. Същия съд пълните с прясна вода и връщате месото за 3 часа.

Запомнете - колкото дни месото стои в морска сол, толкова часа се изкисва във вода.

Месото вече е готово за подправките - в плоска чиния смесвам чимен с малко чубрица. Овалвам добре, притискам, за да може хубаво да полепнат подправките. Месото промушвам с дървен шиш, прекарвам подходяща връв, завързвам я на 5-7 см от края на месото. Окачвам на прохладно място - ако нямате проветриво удачно място, споделям моя опит - отворена тераса, сушилник за дрехи и вестник - подреждате месата да висят на сушилника, опасвате с вестник, прикрепен с щипки, без да допирате месото, така че да се лишите от набезите на някои птици, чакате около 7-8 дни. И имате невероятно вкусна пастърма на сууупер цена!подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар