Точена торта с червени рози

Десислава ДончеваДесислава Дончева
Готвач
2289472988501
Точена торта с червени рози
Снимка: Десислава Дончева
1 / 8
08/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
255 мин.
Готвене
145 мин.
Общо
400 мин.
Порции
16
"Наистина майсторско изпълнение, което заслужава аплодисменти! А сега, след като вече знаете как се прави, е ваш ред"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • мед - 3 с.л.
  • сода за хляб - 2 ч.л.
  • какао - 2 ч.л.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • За крем А
  • прясно мляко - 1 л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • нишесте - 1 с.л. ванилия
  • захар - 1 ч.ч.
  • За крем Б
  • маргарин - 500 г Калиакра
  • За украса на тортата
  • течен шоколад - 1 ч.ч.
  • орехи - 1.5 ч.ч. смлени
  • захарно тесто - 160 г
  • гел боя - 1 бр. червена
  • какао - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатове: Сместа от яйцата с 1 ч. чаша захар, 50 грама краве масло, 3 супени лъжици мед, 2 ч. лъжици какао и 2 ч. лъжици хлебна сода варим на водна баня около 10 минути при непрекъснато бъркане докато се увеличи обема на сместа 4 - 5 пъти. Като изстине омесваме сместа с трите чаени чаши брашно. Оставяме тестото да престои в хладилник около 2 часа.

След което го разделяме на седем равни топки. Всяка топка разточваме на кръг с дебелина 2 мм. Подготвяме си подходящи тави със същия диаметър, като на разточените топки, като ги набрашняваме леко. Печем блатовете в загрята на 180 градуса фурна до златисто. След като са готови изпечени блатовете ги оставяме да поизстинат, след което с четчица ги почистваме от залепналото по тях брашно.

Крем А: Разбъркваме 1 яйце, 2 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица нишесте, 1 ч. чаша захар, след което сместа я прибавяме към врящото 1 литър прясно мляко.

Крем Б: Маргарин Калиакра 500 г разбиваме до бяло. След което го прибавяме към поизстиналия крем А. Разбъркваме много добре с тел сместа. Трябва да се получи гладка еднородна смес, като маргаринът не трябва да се отлага по стените на съда.

Сглобяване на точената торта: Нареждаме седемте блата в подходящ поднос, като между всеки блат трябва да има равно количество крем. Оставяме крем и за най-отгоре на тортата, и за отстрани. Сглобената вече торта я оставяме на хладно за 24 часа. По този начин тортата стяга, блатовете омекват и поемат от крема. След като изтекат 24 часа тортата е вече стегнала и можем да изрежем с хубав нож неравностите на блатовете, като оформим хубав кръг на тортата.

Захарни декорации за тортата: Захарното тесто го разделяме на две големи и една малка топка. Големите топки омесваме добре в червен и кафяв цвят, а малката топка не я оцветяваме. Червения цвят получаваме с гел боята, а кафявия цвят при омесване с какаото. От червеното захарно тесто правим малки розички.

Всяка една розичка се сглобява на клечка за зъби и се оставя да съхне забодена на картон за яйца. Кафявата топка, омесена с какаото, и не оцветената топка ги прибираме в малка торбичка, от тях, след като е сглобена тортата, ще се правят листенца и надпис.

Украсяване на точена торта: Поръсваме хубаво тортата със смлени орехови ядки. На водна баня разтапяме леко течен шоколад и с лъжица нашарваме отгоре тортата докато се получи голяма решетка. Оставяме течния шоколад да стегне и междувременно изработваме листенца от кафявото захарно тесто. Като е вече стегнал шоколадът нареждаме кафявите листенца и предварително направените червени рози. За надписа на тортата използваме малката бяла топка захарно тесто .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: