Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Ябълкови курабийки с плънка

Ябълкови курабийки с плънка

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k4k6
Ябълкови курабийки с плънка
Снимка: Анонимен
1 / 5
08/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
32
"Вкусни курабийки за малки и пораснали деца"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • маргарин - 125 г (при стайна температура)
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 100 г
  • кисело мляко - 100 г
  • бакпулвер - 1 пакет
  • ванилия - 1 пакет
  • брашно - 3 в.ч.
  • Плънка
  • ябълки - 4 бр. средни
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • орехи - 3 с.л. смлени
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя плънката. В незалепващ тиган се рендосват ябълките на едро ренде. Към тях се добавят захар, канела и орехи. Слагат се на котлона. Разбъркват се периодично, докато се отдръпне сокът, който пускат ябълките, около 10 минути. Сваля се от котлона и се оставя да изстине.

Отделно в дълбока купа се слага маргарин и жълтък. Разбъркват се с пръсти, докато маргаринът поеме жълтъка. След това се добавят олио и кисело мляко.

Продължава се разбъркването с тел. Ванилията и бакпулверът се смесват с брашното, добавят се към сместа и се омесва меко незалепващо тесто.

Оставя се да почине за 5 минути. После тестото се разделя на три равни части, които се оформят на топки. След това всяка топка се меси на фитил, дълъг горе-долу 25 см. Притиска се леко с пръсти да се сплесне.

Точи се на тънка кора с ширина около 4 пръста. По средата и по дължина на разточената кора се слага от приготвената плънка. После се увива на руло. Разрязва се на парчета, широки около 2-3 пръста.

Нареждат се курабиите в тава с незалепващо покритие и се пекат в загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване. Изваждат се от фурната, оставят се да се поохладят малко и се поръсват с пудра захар.

Получават се разкошни ябълкови курабийки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#266126
Потребител#266126
В списъка на рецептата не видях захар в сместта за тестото, използвах 130гр кафява захар, чашите брашно постигнах с 384гр смес бяло брашно пшеничено и бяло брашно спелта+2 супени лъжици с връх докато тестото спря да лепне по стените на съда в който го замесих. Вместо олио съм използвала масло 225гр. Сладките се получиха много приятни и ароматни. Носят на поръска с пудра захар, но реших да пробваме с канела този път. Чудна комбинация. :) Благодаря за рецептата!
19.11.2020 13:45