Пица по турски

08/02/2017
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67294217675
"Може Италия да е родината на пицата, но тази турска пица направо ни накара да забравим това "
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
28 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 772
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена28

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно – 700 г
  • мая – 30 г прясна
  • сол – 1 ч.л.
  • зехтин – 3 с.л
  • вода – около 350 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • За плънката
  • домати – 2 бр.
  • лук – 1 глава кромид
  • чушки – 2 бр. сорт долма
  • чушки – 2 бр. червена
  • чесън – 2 скилидки
  • кайма – 500 г
  • магданоз – ½ връзка
  • доматено пюре – 2 с.л.
  • масло – 50 г
  • сол – 1 с.л.
  • черен пипер – 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто, като в купа пресеете 500 г от брашното (останалото оставете за доомесване), добавете сол и зехтин.

Разтворете маята в топла вода със захарта и оставете да шупне. Започнете да размесвате като сипвате по малко от маята, месете енергично с ръце, до получаване на тестена топка.

Поръсете малко брашно на плота или масата и изсипете тестената топка, започнете енергично да месите тестото, като по малко добавяте брашно, до получаване на еластично меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Внимавайте да не сложите много брашно, защото ще се получи твърдо и сбито. Сложете го в купа, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса за час.

Направете плънката, като всички зеленчуци нарежете на парчета и сложете в кухненски робот или чопър и смелете. Ако нямате тези уреди ще ви се наложи да ги накълцате много на ситно.

В купа сложете каймата, подправете на вкус, добавете зеленчуковата смес, нарязан на ситно магданоз, меко масло и доматеното пюре. С ръце намачкайте и омесете хубаво всичко, така че всички продукти да се смесят.

Втасалото тесто разделете на две, след това всяка част на 5-6 части, т.е трябва да получите общо минимум 10 бр. тестени части. Оформете с ръце всяка на кръгла топка и покрийте с чиста кърпа. Оставете ги да починат за 15 мин.

Поръсете на плота малко брашно и с точилка разточете всяка част на кръгла кора с диаметър на основна чиния. Всяка кора намажете с 1-2 лъжици от плънката. Подредете в голяма тава по два три броя или като мен ползвайте хартия за печене и металната скара на фурната.

За целта отрежете парче хартия за печене с големина на металната скара. Сложете две или три кори една до друга върху хартията, намажете ги с плънката и прехвърлете хартията внимателно върху скарата.

Печете ги в загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути до готовност. Печенето върху хартията придава чудесна запечена коричка от долу на кората, ако печете в тава ще станат по-меки.

Изпечете всички кори, поднесете топли с парченца лимон. Може да поръсите с магданоз, аз забравих да го сложа в сместа и поръсих накрая.

Източник: En Güzelподобни рецепти тук

5 16
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ваня Георгиева
Сия, не разбрах каймата каква е?
0
0
Ваня Георгиева
Аз помислих че е овча, ще опитам твоята рецепта когато съм по-свободна тъкмо малко да разнообразим. Колбаси и свинско омръзнаха ни. :)
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
08.02.2017 20:08
Ваня, аз ползвах телешка кайма
0
0
Plesneva
Plesneva
08.02.2017 13:29
Лахмаджуна ти се е получил страхотен.Накълцай зелена салата с лимон на ситно,завий и се наслади на вкуса
4
0
Plesneva
Plesneva
08.02.2017 17:18
Задължително :)
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
08.02.2017 16:34
Мерси Соня, този го хапнаха с чеснов сос, за следващия път имам една идея за малък експеримент да преобразувам лахмаджуна и ако се получи ще го споделя :))
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв