Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена Риба»Паниран хек с бирена марината

Паниран хек с бирена марината

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Паниран хек с бирена марината
Снимка: Зори
1 / 5
06/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Онова, което се приготвя с бира, трябва да се консумира с бира - основен кулинарен закон"

Необходими Продукти

  • хек - около 1 кг
  • брашно - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • бира - 500 мл
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • черен пипер - 1 щипка
  • олио - 100 мл
  • дафинов лист - няколко изсушени листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкъщи харесваме много хека, първо защото е много вкусна риба и второ – защото няма много кости, а се почиства лесно от тях. Когато на трапезата има малко дете – обезкостяването на рибата и безопасната и консумация са от решаващо значение.

Почистете и измийте под течаща студена вода много добре рибата. Оставете я за няколко минути върху кухненска хартия да се отцеди от водата. Ако бързате - просто я избършете, за да отстраните излишната вода. Нарежете рибата на дебели около 3 сантиметра парчета.

За марината: В дълбок съд смесете сока на един лимон, бирата, обеления и пресован /или намачкан/ чесън, няколко листа дафинов лист, малко сол, черен пипер. Потопете филетата риба в марината, захлупете съда или го покрийте с кърпа и оставете на хладно да постои поне за два часа.

За панировката: В подходящ съд разбийте с помощта на миксер или на ръка сместа за панировката: Първо жълтъка на 1 яйце, щипка сол, щипка черен пипер, 100 мл бира и постепенно добавяйте брашното.

В отделен съд разбийте с миксер белтъка на сняг. Бавно и внимателно смесете със сместа за панировката. Трябва да се получи не много гъста смес, почти на пяна, лека и въздушна.

Потапяме маринованите парчета риба в сместа да се покрие от всички страни и пържим в силно нагорещено олио в дълбок тиган и от двете страни до получаване на апетитен златисто–кафяв цвят.

Слагаме готовите рибни филенца върху кухненска хартия да се изцедят от излишната мазнина. Сервираме пържената риба с подходяща салата и изстудена бира или бяло вино.

Панираният хек с бирена марината е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: