Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Карамелен крем

Карамелен крем

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k69k
Карамелен крем1 / 2
24/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10-12 бр.
"Нежен десерт, идеален за горещи дни и специални гости!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 и 1/4 ч.ч.
  • вода - 3 с.л.
  • яйца - 2 броя, жълтъци и белтъци
  • брашно - 4 - 5 с.л.
  • нишесте - 2 с.л. царевично (или пшенично)
  • масло - 2 с.л. обезсолено
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте в купа 1 ч.ч. от прясното мляко с двата 2 жълтъка, 1/4 ч.ч. захар и брашното и нишестето.

В подходящ съд карамелизирайте останалата 1 ч.ч. захар с 3 с.л. вода. Щом се получи хубав карамел, долейте останалото прясното мляко и разбърквайте, докато карамелът се разтвори напълно.

Получената смес прецедете в съд с тефлоново покритие или в съд на водна баня. Загрейте млякото с карамела и добавете разбитата смес с яйцата при непрекъснато бъркане.

Бъркайте, докато кремът хубаво се сгъсти. Отстранете от котлона и разбъркайте с 2 с.л. масло. Оставете да се охлади, като покриете съда, за да не хване кора.

Разбийте отделно белтъците с щипка сол до пухкав сняг. Внимателно ги разбъркайте към охладения крем и разсипете крема във влажни десертни купички.

Оставете в хладилник за 2 часа преди да поднесете. По желание поднесете с карамелен топинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
58
46
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Вили
Вили
Благодаря
25.08.2014 18:00
1