Ретро войнишки курабии

09/02/2017
Даниела Русева
отДаниела РусеваПомощник Готвач2896273
"Супер рецепта за курабийки от времето, когато момчетата ходеха в казармата и бензинът струваше стотинки "
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции40
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 385
  • Преглеждания за месеца123
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • кисело мляко – 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • амонячна сода – 1 пакетче
  • лимонов сок – 1 с.л.
  • яйца – 3 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. кристална
  • мас – 1 ч.ч. не пълна, на стайна температура
  • лимонови стърготини – 1 ч.л. /ползвам на д - р Йоткер или настъргана кора от пресен лимон/
  • ванилия – 2 прахчета
  • брашно – 4 ч.ч.
  • тръстикова захар – 1 ч.ч. за овалване
  • плънка
  • локум
  • орехи
  • череши
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В кладенче от пресятото брашно сипете киселото мляко, в което са угасени хлебната и амонячната сода заедно с лимоновия сок. Разбийте яйцата и захарта с вилица и ги добавете към брашното.

Прибавете и другите продукти - маста, която е престояла на стайна температура, ванилията и лимоновите стърготини. Разбъркайте добре и замесете меко и гладко тесто.

От тестото откъсвайте топчета с големина на малък орех. Сплескайте в длани и в средата поставете кубче локум, черешка от сладко или орехова ядка, по желание, затворете и после оформете на гладко топче.

Оваляйте топчетата в кафява захар и ги подредете в тава върху готварска хартия на разстояние едно от друго.

Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна с вентилация, до порозовяване.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар