Фачета

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Фачета
Снимка: marcheva14
1 / 3
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Защо им казват точно фачета - не знаем, но знаем, че са страшно вкусни и се приготвят супер лесно"

Необходими Продукти

  • кайма - около 500 - 600 г телешко/свинско
  • лук - 1 глава наситнена
  • яйца - 2 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • галета - около 3 с.л.
  • магданоз - 1/2 вр.
  • лют пипер - 2 щипки по желание
  • вода - за измесване
  • лук - 1 глава стар
  • моркови - 2 - 3 бр. нарязани на по - дебели пръчки (около 7 см дължина)
  • бахар - 2 зрънца
  • черен пипер - зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • червено вино - 1/2 ч.ч.
  • домати - 1/2 консерва на кубчета
  • сол
  • магданоз - за поръска
  • олио - за готвене
  • ориз - сварен за гарнитура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето е в тенджера под налягане. В каймата се поставят всички продукти за стандартно пържени кюфтета.

Взима се малко повече от 1 с.л. от нея, разстила се върху дланта на ръката и в нея се поставя парче суров нарязан морков, свива се на руло, потапя се в брашно и се изпържват в мазнина докато се стегне рулото. Изваждат се.

В тенджера с малко мазнина се задушава наситнен лук, докато стане прозрачен. Ако са останали парчета от морковите, също се добавят.

Прибавя се виното и се оставя да клокне за 1-2 минути, за да се изпари алкохолът, добавя се бахар, черен пипер зърна, дафинов лист и се залива с доматите.

Нареждат се т.нар. фачета и се долива вода за готвене. Оставя се на умерен котлон за около 20-25 мин. Накрая може за аромат да се добави бучка масло. Поръсва се с магданоз и се сервира с гарнитура от сварен ориз.

Забележка: Няма обяснение защо така е името на тези тъй вкусни кюфтенца с моркови.

Ако се приготвя яхнията в тенджера под налягане, както аз съм го приготвила, варенето е не повече от 10-12 минути, след като зашуми вентила ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Сийче, смешна рецепта със смешно има, ама наистина е вкусно. Пробвай я някой ден. Това е рецепта от един стар тефтер, приятелка ми я сподели, а и се чудя вече какво да сготвя та я изрових и спретнах набързо.
Сийче, надявам се , че си много по- добре. Поздрав!
09.02.2017 10:47
1
Покажи всички подкоментари
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Миме,много изкушаващо изглеждат тези фачета :) Запазвам в любими :)
09.02.2017 10:20