Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Плакия»Рибна плакия за нула време

Рибна плакия за нула време

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Рибна плакия за нула време
Снимка: Сия Рибагина
1 / 5
09/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Това не е обикновена риба плакия, а истинско произведение на кулинарното изкуство, което носи наслада на всички сетива!"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 700 г хек или мерлуза
  • лук - 2 глави кромид
  • моркови - 1 бр голям
  • зехтин - 1 с.л
  • масло - 2 с.л
  • домати - 1 бр
  • черен пипер - 3 бр зърна
  • черен пипер - млян на вкус
  • дафинов лист - 1 бр
  • мащерка - 1 к.л
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 щипка пушен
  • девесил - 2 - 3 щипки сушен
  • лимони - 1 бр.
  • брашно - за овалване
  • галета - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на полумесеци, а моркова настържете на ренде. Сложете тиган на котлона, сипете зехтина и маслото и загрейте.

Добавете лука, запържете за минута, разбъркайте и прибавете морковите. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Гответе до омекване, добавете нарязания на ситно чесън и разбъркайте. Сложете на вкус мащерка, щипка пушен пипер и дафинов лист. Махнете от котлона.

Рибата нарежете на приблизително еднакви по големина парчета, ако ползвате филета ги разделете на две. Подправете ги със сол и девесил, оваляйте всяко парче в брашно.

На дъното на тавичка сложете половината от зеленчуковата смес, отгоре наредете парчетата риба, сложете зърната черен пипер и покрийте с останалата зеленчукова смес.

Нарежете домата на колелца, лимона измийте много добре под течаща гореща вода и нарежете на четвъртини. Подредете доматите най-отгоре в тавичката, между тях сложете няколко парчета лимон. Накрая поръсете с малко галета и покрийте с фолио.

Печете рибата на 180 градуса за около 20мин, след което внимателно махнете фолиото и допечете за още 10 минути. Поднесете вкусната плакия топла, но не гореща.

Източник: Рецептата е адаптирана от tillia

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: