Сотирани картофки с чесън

09/02/2017
"По аромата и хрупкава коричка ще ги познаете. И от първата хапка ще се влюбите "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 062
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • картофи - 1. 5 кг пресни
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 1/2 к.ч.
  • лимони - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • по желание
  • пармезан - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите много добре и ги сварете до полуготовност. Охладете, обелете и нарежете на едри парчета картофите в подходяща за печене тава. Почистете скилидките чесън и ги накълцайте на ситно, но не ги счуквайте.

Измийте лимона с хладка вода и настържете част от кората му, около 1 ч.л. Притиснете лимона към масата и разтъркайте няколко пъти, за да освободи соковете си. Разрежете лимона на две и изстискайте сока му в отделна чашка.

В чашата със зехтина излейте половината лимонов сок, кората, солта и чесъна, разбъркайте добре. Изсипете зехтиновата смес в тавата при картофите и разбъркайте добре.

Печете на 200 градуса 30-40 минути, докато придобият лек загар. По желание поръсете с настърган пармезан докато са топли. При сервиране поръсвайте с няколко капки лимонов сок.

Съвет: Прехвърлете лимоновия сок в пулверизатор и пръскайте с него за равномерност. Същото може да се направи със зехтин или олио, но без едри примеси.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар