Оригинален мармалад от шипки

09/02/2017
Карина Трендафиловаот Карина ТрендафиловаПомощник Готвач
"Вкус, с който са отраснали няколко поколения. Ето и изпитана рецепта за най-обичания от малки и големи мармалад "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо400
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • шипки - 2 кг добре узрели
  • захар - 1 кг
  • лимонтузу - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Берат се шипки от места, които са чисти и добре осветени от слънцето - така шипките са богати на витамин С. Важна е шипките да се берат преди да е паднала слана, защото тогава количеството витамин С рязко намалява.

Набраните шипки се измиват старателно и се слагат в тенджера и се покриват с повечко вода. За да се сварят ще им трябва повече от час - час и половина, а водата ще изври.

След като шипките са разварени оставаме сместа да почине докато изстине (аз оставам да престои една нощ и се сгъстява).

После прекарваме сместа през сито за брашно, като загребваме по малко - по две шепи и почваме да претриваме. После към сместа, която вече сме претрили добавяме малко вода и връщаме на котлона да заври. Като изстине повтаряме процедурата.

Към полученото пюре добавяме захар в съотношение 2:1 (пюре:захар, ако искате може и 1:1, но според мен става много сладко).

Варим на котлона до сгъстяваме, като внимаваме да не загори и не забравяме да разбъркваме. Подготвяме си сухи и топли бурканчета.

Преди да е готово сладкото слагам щипка лимонтузу и разливам. Веднага затварям капачките и обръщам, така няма нужда от стерилизация. Процесът е дълъг и трудоемък, но крайният резултат си заслужава!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар