Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманичета с кашкавал във форми за мъфини

Тутманичета с кашкавал във форми за мъфини

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694251
Тутманичета с кашкавал във форми за мъфини
Снимка: Потребител#165452
3 / 4
10/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
14
"Вместо мъфини - тутманичета, защото са толкова вкусни и толкова пухкави и толкова ... вече изядени"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 50 г
  • олио - 50 мл
  • масло - 50 г разтопено
  • яйца - 1 цяло и 1 белтък
  • брашно - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 пакетче 7 гр. суха или 1/2 кубче жива
  • кашкавал - 150 - 200 г настърган
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Половината прясно мляко се затопля леко и в него се разтварят маята, 2- 3 с.л. брашно и захарта и се оставят да шупне. Брашното се пресява, в него се прави кладенче, в което се изсипва шупналата смес.

Добавят се яйцето и белтъкът, мазнината, солта. Започва се да се замесва, като постепенно се добавя останалото прясно мляко. Меси се до получаването на гладко и еластично тесто, което се оставя да втасва в намазана с олио купа и покрито с кърпа, на топло.

След двадесетина минути (не е необходимо да е втасало напълно) тестото се разделя на 14-15 еднакви топки. Всяка топка се разстила на правоъгълен тънък лист.

В долната част на листа се нарязват ресни до половината на листа. В ненарязаната половина се слага плънката, в случая настърган кашкавал, и започва да се навива на рулце, като ресните остават отгоре.

Така полученото рулце се завива на кравайче и се поставя в гнездо на форма на мъфини. Оставят се 15- тина минути да започнат да се надуват.

Останалият жълтък се разбива с 1 с.л. олио и с него се намазват тутманичетата, поръсват се със семена (по желание) и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-25 минути или до зачервяване.

Когато са готови, се оставят на решетка да се охладят за малко, вадят се от формите и се завиват с кърпа, за да останат мекички.

Плънката може да бъде от сирене, смес от сирене и кашкавал, нарязана на ситно шунка и каквото друго пожелаете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: