Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Оризови Кюфтета»Аранчини - оризови топки

Аранчини - оризови топки

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542k2
Аранчини - оризови топки
Снимка: Евтини Рецепти
1 / 5
10/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Взимаме тази рецепта на заем от Италианската кухня, защото ни се дояде нещо леко пикантно, ароматно и хрупкаво"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • шунка - 60 г
  • гъби - 1 буркан
  • морска сол
  • черен пипер
  • пармезан - 50 г
  • кашкавал - 100 г
  • царевично брашно - за паниране
  • яйца - 2 бр.
  • олио - колкото да покрие топките при пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварявате ориза, като посолите предварително водата. Когато го сварите, изцеждате водата и оставяте да изстине. След като изстине, слагате настъргания пармезан и черен пипер и хубаво разбърквате сместа.

Докато изстива, можете да накълцате много на ситно шунката и гъбите за плънката и да ги запържите в тиган. Посолявате и поръсвате и тях с черен пипер.

За направата на топчетата, задължително си намазнявате ръцете с олио (виж снимките), взимате част от ориза и го разстилате по дланта. Слагате парченце кашкавал и лъжичка от плънката.

Внимателно затваряте дланта и оформяте топка. Ако някъде се вижда част от плънката, добавете още ориз и без да стискате, за да не пукнете топката, я оформяте. Така процедирате с цялата смес.

Когато всички топки са готови, ги прибирате в хладилника да стегнат.

Слагате олиото в дълбок съд да загрее и си приготвяте панировката.

Разбивате двете яйца в една купа, а в друга изсипвате царевичното брашно (можете да замените с галета).

Когато мазнината е готова, вадите оризовите топчета и ги потапяте в яйцата, като поливате яйчената смес с лъжицата, след което по същия начин правите с царевичното брашно и слагате в маслената баня.

Задължително олиото трябва да покрива топките. Вадите изпържените аранчини върху хартия, за да попие излишната мазнина. Може да ги поднесете със сос.

Сосът, който аз направих, е от 3 кисели краставички, половин кофичка кисело мляко и 1/2 ч.л. горчица, морска сол и копър. Всичко това разбих в нутрибулета и сервирах.

Поднасят се топли! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: