Огретен от белгийска цикория (андив)

10/02/2017
Petya Keranovaот Petya KeranovaНовак
"Точно така - с цикория и обещаваме, че ще е с вълшебен сметанов вкус "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо118
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • цикория - 8 бр. по - дребни или 4 бр. едри, разполовени
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • шунка - 8 бр.
  • сметана - 500 мл течна
  • сол - на вкус
  • черен пипер - прясно смлян
  • индийско орехче - 1 щ.
  • кашкавал - 300 г настърган, може и повече (аз използвам настърган Грюер)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няма да влизам в подробности за цикорията, защото видях , че в сайта има добра статия. Само ще добавя, че е известна още като андив в западния свят, а в родините ѝ - Белгия и Северна Франция я наричат шикон.

Бланширайте андивите във вряща подсолена вода, в която сте добавили и лимонов сок. Извадете ги, отцедете ги, увийте всеки със слайс шунка и ги наредете един до друг в съд за огретен.

Овкусете сметаната с подправките и залейте андивите с нея. Все пак не мога да се сдържа да не добавя, че във някои части на Франция за целта се използва сос бешамел.

Поръсете обилно с настъргания кашкавал и сложете във фурната на 200 градуса, докато се запече добре. Някъде го поднасят с варен ориз, но аз го обичам със салата (на снимката е от моркови, които добавят и цвят освен вкус) и селски хляб с дебела кора, с който да си топите соса.

Бележка: Ако смятате, че ястието е много тежко, използвайте 250 мл сметана+250 мл прясно мляко или само прясно мляко, но ви предупреждавам, че си заслужава да се опита само със сметана въпреки калориите.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар