Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Портокалов козунак с орехи

Портокалов козунак с орехи

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Портокалов козунак с орехи
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
10/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
3
"Кой е казал, че козунак се яде само на Великден - ние си ги хапваме целогодишно"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (домашни)
  • захар - 300 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 100 г
  • мас - 60 г
  • олио - 20 мл
  • мая - 1 кубче прясна
  • сол - щипка
  • ракия - 1 с.л
  • портокал - 1 бр
  • портокалова есенция - 1 ампула
  • ванилия - 1 бр
  • брашно - 1 кг
  • орехи
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното и активирате маята, като отделяте една част от топлото мляко в купичка с 1 супена лъжица захар и малко брашно.

Разбивате хубаво яйцата с захарта, настъргвате на ситно ренде кората от портокала, добавяте останалото мляко и другите продукти.

Започвате да замесвате тестото, като постепенно вмъквате разтопеното масло и мас. А олиото използвате за доомесване, като разпъвате или сгъвате на плик, така няколко пъти до пълното усвояване на мазнината.

Не трябва да е твърдо, а меко и лепкаво тесто, което още при омесването образува конци. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло да втаса.

Разделете тестото на няколко топки и от тях оформете дълги фитили като усуквате в една посока. Можете да оформите 2 или 3 козунака - зависи какви са формите ви.

Оплетете плитка или просто усучете по три фитила. Сложете в намазнена с масло форма от фолио и оставете да втасва, след което поръсете с много орехи и кристална захар.

Печете в загрята фурна на 170 градуса до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: