Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Кифлички с домашно сладко

Кифлички с домашно сладко

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Кифлички с домашно сладко
Снимка: Veselina
1 / 5
11/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Обожаваме домашно приготвените кифлички, особено когато са с любимото ни сладко от сливи, а вие имате ли си любимо сладко за кифлички?"

Необходими Продукти

  • мармалад - 1/2 бурканче домашно сладко от сливи
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • мая - ¼ кубче
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 40 мл
  • олио - за намазване на тавата
  • брашно - за набрашняване на тавата
  • За намазване на кифличките
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в купа. Нужни са ни две пълни чаши брашно. Правим си дупка

по средата. Стопляме прясното мляко и вътре слагаме 1 с.л. брашно и захарта. Разбъркваме с лъжица.

Добавяме и ¼ кубче прясна мая и размиваме добре маята вътре. Оставяме на топло. В кладенчето чукваме 1 яйце. Добавяме после кваса и солта. Добавяме олиото. Замесваме меко тесто.

После го доомесваме с още малко брашно върху масата. Покриваме го да втаса за 35 мин. на топло. След като втаса, го разточваме на кръг с набрашнена точилка върху посипана с брашно маса.

Режем кръга на през средата на две и после още на две, така че да се получат 4 равни части. Всяка от частите режем на три триъгълника. Получават се 12 бр.

В началото на всеки триъгълник слагаме домашно сладко, по възможност по–гъсто. Взимаме двата широки остри края на всеки триъгълник и прегъваме навътре. Правим го, за да не изтече сладкото.

Навиваме на кифлички. Нареждаме ги намазнена и посипана с брашно тава. Слагаме ги на разстояние една от друга. Оставяме ги да втасат за 20 мин., покрити с кърпа, на топло.

В купичка слагаме жълтък, прясно мляко и олиото. Разбъркваме добре. Като втасат, ги мажем кифличките с разбит жълтък, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко, с помощта на четка. Печем на 180 градуса до готовност. Ставам меки и вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: