Мераклийска домашна баница

11/02/2017
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф67395619675
"Знаете, че за да стане хубава баницата, не стига само да е с качествени продукти, но трябва и да е приготвена с много мерак "
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
29 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 173
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена29

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното два пъти, направете в средата кладенче и сложете сол, оцет и зехтин. Затоплете леко водата и я добавете в купата. Замесете всичко с ръце до получаване на еднородна лепкава смес. Изсипете на масата или плота, поръсете с малко брашно за измесване и месете около 15 мин до получаване на гладко меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Според вида и качествата на брашното е възможно да ви се наложи да регулирате брашното и водата по време на замесването.

Ако ви се получи по-сухо и твърдо тесто добавете малко вода, ако се получи твърде меко добавете съответно малко брашно, докато ви се получи, но без да прекалявате. Посочените количества са премерени и би трябвало да са достатъчни.

Покрийте готовото тесто с домакинско фолио и оставете да почине за 20 минути на стайна температура. Разбийте яйцата в купа и добавете киселото мляко. Разтопете около 50 г масло. Сиренето натрошете и оставете в чиния.

Разделете тестото на 7-8 части, оформете всяка на топка и покрийте с чиста кърпа. Намажете с малко разтопено масло кръгла тава с по голям диаметър.

Поръсете масата с малко брашно, сложете едната тестена топка и с точилка разточете на кръгла много тънка кора. Намажете с част от разтопеното масло, поръсете със сирене и полейте с яйчено-млечната смес. Навийте внимателно кората на руло и подредете в средата на тавата във формата на охлюв. Разточете останалите топки на кори по същия начин, намажете леко, поръсете със сирене и смес и навийте. Наредете ги в тавата около средното.

Докато разточвате корите е възможно да ви се разкъсат на места, не се притеснявайте, не е фатално, ако краищата ви са по-дебели може да ги разкъсате внимателно. Също така, ако умеете, може да разточите тестото с ръце, като внимателно го издърпвате от всички страни докато го изтъните. Аз в случая не съм се старала особено :)

Разтопете маслото за намазване, охладете и смесете с разбитите жълтъци. С тази смес намажете обилно баницата. Загрейте фурната на 180 градуса и печете баницата за около 40мин до приятно златист цвят. Извадете и оставете леко да изстине. Не я покривайте, защото ще се задуши и омекне.

Поднесете баницата начупена на парчета с боза, айрян или напитка по ваш избор.

Бележки: Рецептата за тестото е основна, плънката може да варира според предпочитанията ви. Може да я приготвите както със сирене, така и със зеленолистни зеленчуци, праз лук, зеле или с месо.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Plesneva
Plesneva
11.02.2017 20:00
Спрях глутена по здравословни причини и все още се чудя с какво да заместя бялото брашно,за да не се лиша от такива вкусотии.От тук даже и усещам миризмата.И като видя такава хубава снимка,ми иде да запретна ръкави и да развъртя корите :) .
0
0
Plesneva
Plesneva
11.02.2017 20:43
Нищо де .. Ще ви се радвам на красотите,пък и все за някой друг ще си начеша ръчичките :)
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
11.02.2017 20:26
Ох това е много трудно, докато се нагодиш да не ползваш брашна с глутен. Пробвай с просо, картофено, нахут, елда, соя-на тези май трябва да наблегнеш. Мисля и киноата беше безглутенова
1
0
marcheva14
marcheva14
11.02.2017 18:10
Поздравления! Майсторско изпълнение. Не съм много по разточването на кори, но е добре обяснено и мога да се пробвам някой ден. Записах си всичко подробно. Благодаря!
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
11.02.2017 20:23
Благодаря, Миме, да ти каа на тази даже не се и старах, не бях много във форма, но успях да я разточа. Не е толкова трудно, колкото звучи. Както Соня казва, точиш и ако не става почваш наново, и аз така бях в началото, даже се опитвах да премятам корите над главата ми..хахах голям цирк беше, сега вече ги прехвърлям, не точно над мен де, но пак имам напредък :))
0
0
Plesneva
Plesneva
11.02.2017 20:01
Не е страшно,винаги можеш да я смачкаш и да започнеш отново ;)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв