Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка-сърца 2 в 1 зa влюбени

Питка-сърца 2 в 1 зa влюбени

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка-сърца 2 в 1 зa влюбени
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 11
13/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Не ни трябва специален празник, за да ви кажем колко сте специални за нас, но ще го използваме за повод да ви почерпим с тази великолепна питка"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (единия жълтък се отделя за намазване)
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • прясна мая - 1 кубче
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг + малко за доомесване
  • мас - 1 к.ч за намазване на корите
  • сирене - 200 г
  • сладкарска боя - розова или червена за оцветяване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сипете една чашка от топлото мляко с захарта, маята и една лъжица брашно, оставете да се активира. Разбийте яйцата с останалите продукти, пресейте брашното и замесете хубаво гладко тесто.

Оставете покрито на топло да втаса, след което разделете на една голяма част, от която разточвате кора, намазвате с мас и поръсвате със сирене, навивате на руло и режете на 1 см рулца, които редите по края на тавата.

От втората по големина част тесто оформяте гладко голямо топче, което заделяте настрана и от другото разточвате кора, режете на ленти и с тях оплитате заделеното топче, това е центъра ви, който поставяте.

От по-малко топче тесто също разточвате, намазвате и навивате на малко руло, режете на рулца и поставяте между големите рула, които сте поставили в тавата.

От най-малката част тесто оформяте декорацията, като оцветявате с боята, оплитате тънки плитки и оформите голямо и малко сърце.

Оставяте питката да втаса, след което я мажете с жълтъка, поръсвате със сусам и печете в загрята фурна за около 40 минути на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Трябва наистина да си голям майстор, за да оплетеш такава красива питка!! Поздравления! Аз току що я направих, но изобщо неможах да я докарам по същия начин. При втасването, сърцето ми се обезформи и стана кръг (само едно успях да направя) и накрая си я оформих малко на "волна програма "
14.02.2017 13:40
1
Покажи всички подкоментари