Пържени патладжани и тиквички с доматен сос

13/02/2017
"Когато зимата ви се прияде нещо свежо - опитайте тази вкусотия с патладжани и ароматен сос "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо297
  • Преглеждания за месеца52
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • патладжани - 3 бр. около 1 кг
  • тиквички - 1 кг
  • брашно - бяло за потапяне
  • олио - за пържене
  • сол
  • ДОМАТЕН СОС
  • домати - 2 консерви около 800 г (белени на кубчета)
  • олио
  • чесън - 2 скилиди нарязани на люспи
  • черен пипер - щипка, микс зърна
  • сол
  • захар - 1/4 ч.л.
  • магданоз - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се почистват, обелват и се нарязват на филии около 1 см. Силно се поръсват със сол, разтъркват се и се оставят в тавичка под наклон, за да се отстрани черната им вода.

Тиквичките се почистват, обелват и нарязват на филии около 1 см. Потапят се леко в брашно и се пържат до златисто. Изваждат се върху домакинска хартия, за да се отстрани излишната им мазнина.

Патладжаните се измиват под студена вода, много добре се подсушават в домакинска хартия и се пържат в горещото олио до златисто. Изцеждат се върху домакинска хартия от излишната мазнина.

В тенджерка се налива олио за готвене, сгорещява се и се изливат двете консерви белени домати. Добавя се сол и чесън нарязан на люспи с бръснарско ножче. По желание се добавя и щипка микс от пипер. Оставя се на умерен към слаб котлон да ври/пържи докато се изпари напълно водата.

По време на готвенето често се разбърква, за да не захване дъното на тенджерата. Когато лъжицата започне да оставя следи по дъното се сваля от котлона и се добавя захарта. Разбърква се. Сосът трябва да бъде плътен и гъст. Добавя се силно наситнен магданоз.

Източник: Бележките на Мама

Забележка: Зеленчуците се нарязват на по-дебело за да не се разкъсват, защото зимата все още съдържат повече вода, отколкото пролетта.

Това е една най-обикновена рецепта, не е нещо ново и необикновено, но е свежа за все още зимните месеци. По желание може да се добави и млечно-чеснов сос с копър.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар