Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Яхния»Кокоша яхния с грах и моркови

Кокоша яхния с грах и моркови

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Кокоша яхния с грах и моркови
Снимка: Зори
1 / 6
06/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"И с пиле може да го приготвите, и с бутчета, но с домашна кокошка си е направо класика. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • кокошка - 1.3 кг /замразена/
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 глави
  • целина - 3 стръка
  • грах - 800 г /замразен бейби грах/
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л. семена
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • магданоз - връзка
  • люти чушки - 2 бр. /сушени/
  • вода - 2 литра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете кокошката за няколко часа да се размрази на стайна температура.

Измитата и почистена вече размразена кокошка, нарежете на порционни парчета и варете в около 2 литра вода в тенджера до омекване на месото. Времето за сваряването на месото е според грамажа на кокошката и съда, в който я варите. Най-бързо става в тенджера под налягане.

В дълбок тиган загряваме олиото и запържваме нарязания на ситно кромид лук, нарязаните стръкове целина и задушаваме за 5 минути под капак.

Добавяме обелените и нарязани на кубчета моркови и задушаваме още 5 минути. Към зеленчуците прибавяме замразения грах, разбъркваме добре и захлупваме с капака отново.

След около 10 минути слагаме червения пипер, черния пипер, семената кориандър и бахара. Изсипваме съдържанието на тигана в тенджерата при сварената кокошка и оставяме да къкри на слаб котлон още 20 минути.

Когато яхнията е готова, посоляваме на вкус, и поръсваме с нарязания на ситно магданоз и стритите изсушени люти чушлета.

Ястието се сервира горещо и си подхожда идеално с добре изстудена чаша бяло вино.

Кокошата яхния с грах и моркови е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: