Валентинска питка с маслини

14/02/2017
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру206484776515
"Когато си отпразнувал толкова много празници с любимия човек, то Свети Валентин отдавна не е празник на влюбените, а просто още един повод да отбележите щастието си "
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо284
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода са разбърква сухата мая със захарта и се оставя да бухне. Пресяваме брашното в купа, сипва се шупналата мая, добавя се солта, олиото, прясното мляко, яйцата без един жълтък и с брашното се замесва средно меко тесто.

Оставя се на топло за 40 минути да втаса докато удвои обема си. Разточва се кръгла кора, изрязват се 15 малки кръгчета за цветенцата.

Останалото тесто се премесва, отново се разточва на кръгла кора и прегъваме на две през средата. С нож се срязва в горния край под наклон. Отваря се и оформяме питка с формата на сърца. С малка капачка се изрязват 3 отвора.

Всяко малко кръгче се прегъва на две през средата и краищата се прищипват. Така оформени 5 кръгчета се оформят на цвете и се поставят в отворите, а в средата им поставяме по една маслинка.

Оставя се за 10 минути да почине тестото, намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме със сусам. Печем питката в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Поднасяме топла!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!