Патица на решетка с картофи

14/02/2017
Елена Стойчовскаот Елена СтойчовскаПомощник Готвач
"Това несъмнено е най-вкусната патица, която сме опитвали досега. Опитайте и дайте оценката си за чудесната рецепта "
Приготвяне25 мин.
Готвене150 мин.
Общо175 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо218
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • патица - 1 бр. почистена (около 2 кг)
  • за мариноване
  • розмарин - 1 с.л. накълцан
  • индийско орехче - 1/4 ч.л смляно
  • морска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • портокалова кора - настъргана кора на 1 портокал
  • портокалов сок - сока на 1 портокал
  • мащерка - 1/2 ч.л суха
  • портокали - 1 бр. на парчета
  • чесън - 3 - 4 скилидки нарязани
  • вино - 200 мл
  • гарнитура
  • картофи - 1 - 1. 5 кг
  • подправка за картофи
  • куркума
  • мащерка
  • сол - на вкус
  • розмарин - 1 - 2 с.л. стрит
  • вино - 100 мл
  • вода - 150 мл
  • портокалов сок - сока на 1 портокал
  • портокали - парченца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с мариноването на месото. Всички подправки се смесват и с тях се намазва птицата отвътре и отвън. Покрива се и се оставя в хладилник за 24 часа. /Аз я сложих в плитка тенджера с капак./

На следващия ден, пристъпваме към печене. Фурната се загрява на 175 градуса (без вентилатор). Патицата се поставя във фурната на средно ниво, върху решетката, с коремчето нагоре.

Краката й трябва да са завързани, а крилете под тялото (тъй като аз не успях да ги вържа, явно краката й бяха прекалено късички :), хванах иглата и конеца и я заших. Това се прави с цел да не изпадат подправките и парчетата портокал).

Картофите се белят и режат на едро. Поставят се в леко намазнена голяма тава (аз използвах голямата тава на фурната ) заедно с виното, подправките, портокаловия сок и парченцата портокал - можете да пропуснете "опортокаляването" на картофите - ние обичаме интересните сладко-кисели вкусове, така че смело експериментирам. Тавата се слага под патицата - по този начин мазнината от патицата ще капе в тавата с картофите и ще ги овкуси.

Пече се около 2 часа или 2.5 часа. На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо, може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта, а при набождане тече бистър сок.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар