Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Много пухкав козунак

Много пухкав козунак

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4111k1591k1
Много пухкав козунак1 / 2
17/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Забравете за готовите козунаци от магазина - тази година ще си го приготвите сами и ще стане много, много, много хубав"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубче
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • брашно - около 1 кг
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • орехи
  • стафиди
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме млякото и докато е още топло, добавяме захарта, за да се стопи. В по-голям съд слагаме брашното и правим кладенче.

В него слагаме разбитата на кашичка мая, разбитите яйца, киселото мляко със содата и солта. Замесваме меко гладко тесто, което слагаме в намазнен с олио найлонов плик и го оставяме да престои за 1 нощ в хладилник.

На другия ден замесваме отново тестото, като прибавим малко олио. Накрая слагаме настърганата лимонова кора. В тестото добавяме стафиди и орехи и оставяме тестото на топло да втаса, докато удвои размера си.

Оформяме козунака, както искаме (на плитка, на руло, на топчета или друго). Намазваме го отгоре с разбит жълтък с олио и печем в умерена фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: