Торта Манастирска изба

Ирена ХристоваИрена Христова
Чирак
4717871184
Торта Манастирска изба
Снимка: Ирена Христова
5 / 6
15/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Който познае защо тортата е кръстена точно така, ще получи допълнително парче от нея"

Необходими Продукти

  • За листата
  • заквасена сметана - 200 г
  • масло - 250 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 - 4 ч.ч. (прибилизително)
  • сол - щипка
  • сода - на върха на чаена лъжица
  • За крема
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • заквасена сметана - 500 г
  • Допълнително
  • череши - компот, замразени, конфитюр, сушени
  • шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на листовете. Угасете содата в заквасената сметана. Размекнатото масло смесете с чашата захар и щипката сол. Бъркайте до получаване на гладка консистенция.

Към така получената маслена смес, добавете сметаната със сода. На части и постепенно добавете брашното и омесете меко тесто, което трябва да престои 2 часа в хладилник.

Почистете черешите от костилките, ако са от компот. Втвърденото тесто разделете на 15 топки и всяка топка разточете на правоъгълник с приблизителни размери 25 на 10 см. На всеки лист сложете по един ред череши и завийте листа на руло. Готовите рула подредете в тава върху хартия за печене.

Всяко руло надупчете с шишче между плодовете, за да не се напукат при печенето. Пекат се в предварително загрята фурна.

Докато черешовите рула се пекат, пригответе крема, който става лесно и бързо. Към заквасената сметана постепенно добавете пудрата захар и бъркате енергично с миксер.

Време е за слепването на пирамидата. За целта на първи ред се слагат 5 пръчки/рула, на втори ред – 4 пръчки, трети ред – 3 пръчки, четвърти ред – 2 пръчки и на върха – 1 пръчка. Между редовете се намазва обилен слой крем.

Цялата пирамида отгоре също намажете с крем и покрийте с настърган шоколад или шоколадови пръчици. Декорирайте с черешки. Оставете в хладилника няколко часа.

*Бележка: Можете да замените заквасената сметана с кисело мляко с висока масленост, както в крема, така и за листовете. Вместо череши, можете да използвате горски плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: