Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Суфле»Вулкан с картофено пюре

Вулкан с картофено пюре

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Вулкан с картофено пюре
Снимка: Мария Симова
1 / 5
15/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Най-опитните вулканолози веднага да взимат по една вилица и да идват тук да ни помогнат да обезвредим този вкусен вулкан"

Необходими Продукти

  • картофено пюре - 1 кг
  • кайма - 500 г
  • пилешко месо - 400 г
  • кисели краставички - 5 бр.
  • лютеница - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете каймата като за кюфтета със ситно нарязана глава лук, яйце, филийка накиснат във вода хляб и любимите ви подправки (черен пипер, магданоз, кимион, чубрица и т.н.), оставете настрани.

Почистете сварените картофи, нарежете и намачкайте на пюре, добавете сол на вкус, щипка черен пипер, 1 разбито яйце и много малко прясно мляко, омесете гъсто картофено пюре. Нарежете краставичките на дълги ивици.

Нарежете на малки късове пилешкото месо и задушете в тиган с капак, в малко олио докато сокът му се изпари и промени цвета си да златисто.

Започнете в тава да изграждате вулкана в средата на тава, като редувате пилешко месо и картофено пюре, оформете го добре и с пръсти направете дупка т.е. кратера на вулкана.

Подредете ивиците краставички вертикално отстрани на вулкана. Вземете част от каймата (колкото кюфте) приплескайте като за шницел и залепете върху стената на вулкана. Така процедирате с всичката кайма докато облепите целия вулкан. Не забравяйте и кратера, поставете малко парче алуминиево фолио в дупката.

Поставете оформеното ястие в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете около 40 минути. След двайстата минута поставете калпаче от алуминиево фолио върху кратера, за да не прегори каймата. След като извадите ястието намажете лютеница, за да пресъздадете стичаща се лава от кратера.

Запалете декоративна свещ, предварително обвита във фолио и поставете в дупката на кратера, но след като се поохлади ястието и сервирайте. То е специално, поради начина, по който сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: