Икономични кюфтета с бял сос

16/02/2017
Карина Трендафилова
отКарина ТрендафиловаПомощник Готвач113621343
"Обичаме да готвим практично, но никога не правим компромис с вкуса, сега също. Ужасно вкусни кюфтенца с най-обикновени продукти, които могат да се открият във всяка кухня "
Приготвяне20 мин.
Готвене80 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 432
  • Преглеждания за месеца628
  • Преглеждания за седмицата101
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа слагаме каймата, добавяме 1 глава настърган лук, измития ориз, подправки - сол, черния пипер и 2 щипки чубрица. Разделяме жълтъка и белтъка на яйцето, като белтъка прибавяме при каймата, а жълтъка слагаме в малка касерола - за соса.

Хубаво омесваме каймата и оставаме да престои така поне 30 минути, за да поеме от подправките. Нарязваме останалите две глави лук на ситно, а морковът настъргваме.

В тенджера загряваме олио и слагаме лука, задушаваме за около минута и прибавяме морковите. Когато олиото се оцвети в оранжево прибавяме горещата вода (може да се добави и някакъв бульон по желание).

Оставяме да поври така поне 30 минути, за да омекне хубаво лукът. Преди да добавим кюфтетата, посоляваме водата и прибавяме щипка чубрица, може и две.

От каймата оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пускаме във врящата вода. След като сме добавили всички кюфтета, засичаме 40 минути от момента на завиране на водата.

На 35-тата минута приготвяме соса. В касеролата към жълтъка прибавяме киселото мляко и брашното, с тел разбъркваме хубаво, за да няма бучки.

Оттегляме тенджерата от котлона и слагаме касеролата, бъркаме непрекъснато с тел, за да не загори. Когато се загрее сосът, добавяме с черпак от чорбата на кюфтетата. Продължаваме да бъркаме и когато заври, връщаме при кюфтетата.

Отново слагаме на котлона да поври поне 5 минути. Ако гъстотата не ви удовлетворява, извадете от соса в купичка, изчакайте да изстине, добавете още брашно, за да се сгъсти и върнете при не горещите кюфтета. Разбъркайте старателно, за да не стане на бучки и сложете на котлона да заври до сгъстяване.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар