Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Икономични кюфтета с бял сос

Икономични кюфтета с бял сос

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5818111
Икономични кюфтета с бял сос2 / 9
16/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Обичаме да готвим практично, но никога не правим компромис с вкуса, сега също. Ужасно вкусни кюфтенца с най-обикновени продукти, които могат да се открият във всяка кухня"

Необходими Продукти

  • свинска кайма - 600 г
  • ориз - 100 г
  • лук - 3 глави
  • моркови - 1 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус (2 щипки)
  • олио
  • вода - 2 - 3 литра
  • брашно - за овалване
  • брашно - 3 - 4 с.л. за соса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа слагаме каймата, добавяме 1 глава настърган лук, измития ориз, подправки - сол, черния пипер. Разделяме жълтъка и белтъка на яйцето, като белтъка прибавяме при каймата, а жълтъка слагаме в малка касерола - за соса.

Хубаво омесваме каймата и оставаме да престои така поне 30 минути, за да поеме от подправките. Нарязваме останалите две глави лук на ситно, а морковът настъргваме.

В тенджера загряваме олио и слагаме лука, задушаваме за около минута и прибавяме морковите. Когато олиото се оцвети в оранжево прибавяме горещата вода (може да се добави и някакъв бульон по желание).

Оставяме да поври така поне 30 минути, за да омекне хубаво лукът. Преди да добавим кюфтетата, посоляваме водата.

От каймата оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пускаме във врящата вода. След като сме добавили всички кюфтета, засичаме 40 минути от момента на завиране на водата.

На 35-тата минута приготвяме соса. В касеролата към жълтъка прибавяме киселото мляко и брашното, с тел разбъркваме хубаво, за да няма бучки.

Оттегляме тенджерата от котлона и слагаме касеролата, бъркаме непрекъснато с тел, за да не загори. Когато се загрее сосът, добавяме с черпак от чорбата на кюфтетата. Продължаваме да бъркаме и когато заври, връщаме при кюфтетата.

Отново слагаме на котлона да поври поне 5 минути. Ако гъстотата не ви удовлетворява, извадете от соса в купичка, изчакайте да изстине, добавете още брашно, за да се сгъсти и върнете при не горещите кюфтета. Разбъркайте старателно, за да не стане на бучки и сложете на котлона да заври до сгъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Румина
Румина
Много вкусно!
21.11.2021 19:56