Мандаринено сладко с ром

16/02/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
"Сладко с аромат на мандарини и ром - захарно изкушения, на което искаш да се отдадеш "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо53
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За сладкото
  • мандарини - 1.500 г сладки /сорт Сацума или Клементина/
  • кафява захар - 450 г
  • портокали - кората и сока от 1 бр.
  • канела - пръчица
  • За карамела
  • ром - 50 мл /Бакарди - ябълка или златен/
  • захар - 3 с.л. за карамела
  • мандарини - 100 мл сок

Начин на приготвяне

Измивам мандарините с четка и ги подсушавам. Изцеждам 450 мл сок от част от плодовете. Другите обелвам, изчиствам старателно от власинки. Нарязвам на парченца.

В емайлирана или стъклена тенджера, подходяща за случая, изсипвам първо сока от плодовете /предпочитам го, вместо водата, наситеният цитрусов аромат е неустоим/, сока от портокала и прибавям захарта.

Във вързопче от марля поставям кората от портокала и пръчицата канела. По време на варенето те ще насищат сместа с аромати. Разбърквам с дървена лъжица, докато течността се редуцира 2/3 от общото количество.

Тогава прибавям нарязаните парченца мандарина. Намалявам силата на огъня и оставям сладкото да къкри до необходимата гъстота. Пресипвам го в бурканчета, като оставям два пръста място за карамела.

Подготвям съд, в който изсипвам сока от плодовете и кипвам, докато течността остане 50 мл, тогава добавям захарта и рома.

С този еликсир допълвам буркана с готовото сладко. По принцип аз не добавям лимонена киселина, защото прибирам в хладилник и го консумираме бързо.

Ако се консервира за по-дълго време, 10 минути, преди да се свали от котлона се добавя 1/2 ч.л. лимонена киселина. Да ви е сладко!подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар