Бадемово-кокосова торта Рафаело

17/02/2017
"Уникална торта на вкус с деликатен бадем и кокосов аромат!"
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 551
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • БАДЕМОВ ПАНДИШПАН
  • яйца - 6 бр. размер L, на стайна температура
  • сол - 1 щ.
  • захар - 200 г кристал
  • бадеми - 100 г (необелени) смлени в блендер
  • брашно - 125 г бяло
  • есенция - 1 капка бадем екстракт
  • БЯЛ ШОКОЛАД
  • бял шоколад - 200 г за топене
  • кокосово мляко - 45 г или 3 с.л. от консерва
  • маскарпоне - 250 , стайна температура
  • сметана - 500 г, охладена, с висок % масленост
  • пудра захар - 30 г
  • кокосови стърготини - 40 г
  • есенция - 1 ч.л. екстракт кокос
  • СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
  • кокосово мляко - 240 мл за поливане на блатовете, консерва
  • кокосови стърготини
  • бонбони - около 5 - 6 бр, по желание, Рафаело за декорация
  • бял шоколад - стружки или черен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса

Тортена форма - с диаметър 23 см, намаслена и покрита с хартия за печене, и отстрани да има допълнителен хартиен висок борд.

Работи се с миксер.

За блата:

1. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват до разпенване с 1 щ. сол и постепенно се добавя захарта. Разбива се с миксер до твърди върхове.

2. Жълтъците се разбиват (разбъркват се добре) с бадемовия екстракт и се добавят наведнъж към белтъците. С шпатула внимателно се объркват до еднородна смес.

3. Постепенно се добавят и смлените бадеми и на три пъти брашното. Много внимателно се разбъркват с шпатула, за да не се слегне белтъчната маса. Изсипват се в тортената форма, заглаждат се. Пече се на 160 г за около 45-50 мин. до хубав златист цвят на белтъчното тесто. Изважда се от фурната, охлажда се за около 15 мин. и се изважда блата върху решетка до пълното му изстиване. След като е добре охладен, се разрязва на три блата.

За глазурата:

1. На водна баня се разтопява шоколада с 3 с.л. кокосово мляко. Охлажда се.

2. В купа с миксер на бавна скорост се разбива маскарпоне до гладка смес. Към него се добавя шоколадът и се разбърква, докато се комбинират.

3. Охладената сметана се разбива с миксер до твърди върхове и постепенно се добавя пудрата захар. Внимателно лъжица по лъжица се добавя към шоколада. Разбърква се с шпатула. Добавят се и кокосовите стърготини.

Сглобяване на тортата:

Върху въртящ се тортен поднос за по-голямо удобство се поставя подложната тортена чиния, на която от края са поставени хартиени ленти. Блатът се напоява с кокосово мляко (около 1/3 от кутия) навсякъде, за да се навлажни добре, а отгоре с шпатула се поставя от белтъчно-бадемовия крем, който се разпределя равномерно навсякъде.

Захлупва се с втори блат, който също се напоява добре и се разпределя крем и последния блат по същия начин. Останалият крем се разпределя из цялата торта, като се намазват и външните ѝ страни. Отгоре и отстрани се посипва обилно с кокос. Хартиените ленти се отстраняват.

Декорира се с шоколадови стружки. Охлажда се 1 денонощие в хладилник.

Източник: Home Cooking

Бележка: Качвам и снимка на готово изпечен белтъчен блат, за да покажа колко е висок и да се уверите, че може съвсем спокойно да се раздели на три части с дълъг, остър и назъбен нож.

Този торта се прави от бадемов пандишпан от бял шоколад, сметана, маскарпоне и кокосов пълнеж. Уникална торта на вкус с деликатен бадем и кокосов аромат!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар