Баклава с плънка

от А.БорисоваНовак
30/03/2012
"Знаете ли какво е по-вкусно от едно парче баклава? Точно така, две парчета баклава при това с плънка!"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6-12
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
Статистика
  • Преглеждания общо41 647
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата9
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5

Необходими Съставки

  • кори - 500 г фини
  • яйца - 4 броя
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 броя
  • брашно - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • канела - 2 ч.л.
  • орехи - към 2 ч.ч. смлени
  • масло - 125 г
  • грис - 1/2 ч.ч.
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 - 4 ч.ч.
  • ванилия - 1 брой
  • лимони - настъргана кора, по желание

Приготвяне

Разбийте яйцата със захарта, ванилията и киселото мляко. Добавете брашното с разбърканите в него предварително канела и ванилията. Хубаво разбъркайте и сипете орехите.

Намазнете тава и започнете да редувате корите с малко грис и така, докато наредите 1/2 от корите. Отгоре полейте от яйчната смес и разпределете останалите кори, пак с по малко грис между тях.

С остър нож нарежете накрая баклавата на ромбове или квадрати. Полейте отгоре разтопеното масло.

Сложете да се пече в загрята на около 180-190 градуса фурна до готовност. Сиропирайте вече изстиналата баклава с горещия сироп, приготвен от захарта и водата, лимоновата кора и ванилията, кипнали върху котлона. Оставете баклавата с плънка да престои за 1 денонощие или нощ, преди да поднесете.[подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 10
4 8
3 5
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
селман
селман
15.11.2014 13:45
супер баклава
0
0
Поли
Поли
23.12.2013 12:27
корите с тестото между тях - как се реже?Ако не се среже предварително,а след като е опечена?
4
1
Симона
Симона
30.12.2012 13:38
Страхотна баклава!!!!Браво! :)
4
0

Най-популярните рецепти от категорията