Желирана ягодова наслада

17/02/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132312
"Пролетно изкушение с неустоим ягодов аромат и свеж вкус - на този десерт не може да откажете "
Приготвяне40 мин.
Готвене2 мин.
Общо42 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо170
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • блат за торта - 1 бр.
  • сироп от ягоди - 300 мл домашен
  • сладко от горски ягоди - 1 ч.ч.
  • сметана - 2 кофички
  • пудра захар - 4 с.л.
  • желатин - 1 с.л. кристален /18 г/
  • ром - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • ягоди - 200 г
  • мента - листенца за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тортеният блат се разрязва на две части, които се сиропират леко с ароматизирания с рома ягодов сироп / отделяме 1 к.ч. от него/.

Желатинът се накисва в малко хладка вода и се залива с 1 к.ч. от ягодовия сироп, загрява се на водна баня до пълното му разтваряне.

Прибавя се към предварително загрятата останала част от сиропа.

Желираната смес се оставя да се охлади леко.

Сметаната се разбива със захарта и ванилията. В тортена форма се разпределя едната част от блата, намазва се с 1/4 от разбитата сметана.
Върху нея разстиламе ягодовото сладко.

Отгоре се слага втората част от блата, притиска се леко и се намазва с втората 1/4 от сметаната.

Сглобената торта се увива с лента, която е 4 см по-висока от тортата.

Отгоре се нареждат ягодите и се заливат с полужелираната смес.

Оставя се в хладилник, за да стегне.

Украсява се с листенца мента.

За тортата могат да се използват и други плодове и сладка, според сезона.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар