Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Северняшка боб яхния

Северняшка боб яхния

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Северняшка боб яхния
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 2
19/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Признаваме си, че тази яхния направо ни взе ума - богата, ароматна и леко пикантна - истинско кулинарно чудо"

Необходими Продукти

  • боб - 1 купичка
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • чушка - 1 червена + 1 зелена
  • суха чушка - 1 бр.
  • сухо чушле - 1 бр.
  • домати - 1 ч.ч. консерва
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • за запръжката
  • лук - 1 глава
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • препечено брашно - 1 с.л.
  • джоджен
  • босилек
  • девесил
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода и оставете за една нощ да набъбне. На следващия ден го измивате два пъти и слагате тенджера да ври. Изхвърляте първата вода.

Доливате с гореща вода и слагате отново да ври. След като заври, наливате олиото, добавяте наситнения лук, настъргания морков и чушките, нарязани на дребно. Пускате и цялата суха чушка при боба.

Намаляте огъня и оставяте да къкри под похлупак. Когато се е посварил, добавяме доматите, а солта накрая.

Правим запръжка - наситняваме 1 глава лук много ситно, запържваме в олио, добавяме червения пипер и брашното и внимаваме да не прегори, за не се развали вкусът.

Изсипваме 1 черпак от вече сварения боб към запръжката и изсипваме обрашно в тенджерата да покъкри още 5-10 мин.

Запичаме сухото люто чушле на котлона и пускаме в яхнията. Поръсваме със сухите подправки.

Поднасяме боб яхнията с кисело зеле, нарязано и овкусено с червен пипер и олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: