Домашна торта Наполеон

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Домашна торта Наполеон
Снимка: Мария Симова
2 / 5
20/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Тази торта е почти толкова амбициозна, колкото императорът, на когото е кръстена - страхотен вкус само в едно-единствено парче"

Необходими Продукти

  • тесто за блатовете
  • яйца - 2 бр.
  • маргарин - 400 г
  • вода - 150 мл
  • брашно - 750 г
  • коняк - 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • за крема
  • прясно мляко - 1.5 литра
  • жълтъци - 7 бр.
  • захар - 360 г
  • ванилия - 3 бр.
  • брашно - 100 г
  • масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте яйцата и добавете водата, коняка, солта и оцета.

Отделно пресейте брашното и добавете яйчната смес и нарязания на парчета маргарин, замесете меко и не лепнещо по пръстите тесто, ако е нужно добавете брашно. Увийте тестото в стреч фолио и поставете в хладилник за два часа.

През това време направете крема за Наполеона. Отделете 300 мл от студеното мляко, а останалото сварете в тенджера. В друг метален съд, разбийте жълтъците със захарта, добавете брашното и при непрекъснато бъркане налейте на струя отделеното студено мляко, до гладка смес.

Поставете съда на слаб огън, и с помощта на черпак наливайте от горещото мляко при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема и свалете от огъня. Прибавете ванилиите и нарязаното на парчета масло и бъркайте докато маслото се разтопи. Завийте крема със стреч фолио и оставете напълно да се охлади.

За блатовете разделете тестото на 12 равни части и оформете топчета. Върху хартия за печене разточете топче на много тънък лист и изрежете с помощта на чиния кръг, който печете заедно с изрезките на умерена фурна. Така процедирате с всичките 12 топчета.

Отделете изпечените изрезки и ги натрошете с помощта на точилка върху лист хартия за печене, те ще ви трябват за посипване на тортата.

Сглобете тортата, като редувате блат и крем и завършвате с крем. Намажете с крем сглобената торта и отстрани. Посипете обилно тортата с натрошените изрезки от всички страни.

Поставете в хладилник да престои не по-малко от 12 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
30
21
10
Дай твоята оценка: