Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Ярешки ребра с гъби и праз

Ярешки ребра с гъби и праз

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024961
Ярешки ребра с гъби и праз
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 4
20/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
3 мин.
Общо
33 мин.
Порции
4
"Някои хора харесват миризмата на парфюм, а ние обожаваме в кухнята ни да замирише на печено ярешко"

Необходими Продукти

  • ярешки ребра - или агнешки
  • гъби - 500 г
  • праз - 3 - 4 стръка
  • ориз - 1 1/2
  • тиквички - 1 бр. (не е задължителна)
  • магданоз - 1 връзка
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • вино - около 50 - 70 мл
  • вода - около 150 мл
  • за ребрата
  • вино - 50 мл
  • вода - 100 мл
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • мед
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се почистват и нарязват на тънки резени. Празът и магданозът се режат на ситно. Аз имах една тиквичка, реших, че мога да я оползотворя, но не е задължителна - реже се на кубчета. Ползвам голямата тава на фурната (въпроса е да е дълбока и голяма, за да се разпредели сместа на тънък пласт) - намазнявам я и изсипвам подготвените зеленчуци. Изсипвам ориза, като се старая да е навсякъде. Поръсвам с подправките (вие можете да използвате каквито предпочитате).

Реших, че е най-добре да пека ребрата отделно, тъй като исках месото, което е по тях (не, че е много, но все пак) да е крехко. Затова избрах по-малка, но дълбока тава, в която сипах виното и водата. Сложих ребрата да легнат - по този начин - U - натърках ги с подправките, сложих им малко мед (обичам нежния привкус, който меда придава на месото) и ги покрих с фолио.

Слагам двете тави едновременно - зеленчуците на средно ниво, месото на пода на фурната. Първоначално, пускам фурната на 200 градуса и когато започне да ухае (след ок. десетина минути) намалявам на 150 градуса. Пека 2 часа, като периодично наглеждам водата в тавата - ако е поизвряла, доливам малко.

Проверявам ребрата - тъй като моите не бяха с много месо, бяха почти готови. Ако прецените, че на вашите им трябва още малко, а зеленчуците са готови, то тогава извадете тавата със зеленчуци, за да не се разварят (тъй като после ще ги допичаме с месото) и оставете ребрата да се доопекат.

Когато набождайки ребрата с вилица, потича бистър сок, можем да пристъпим към последната фаза на печене. Преместваме ребрата при зеленчуковата смес и изливаме останалия сос, в който са се пекли, върху тях. Наръсваме ги с червен пипер и връщаме отново във фурната да се запекат, водата в тавата да изври, а ребрата да хванат загар.

Изключително вкусно и ароматно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: