Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от Коприва»Копривена супа с просо и застройка

Копривена супа с просо и застройка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Копривена супа с просо и застройка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
01/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"За смелите експериментатори в кухнята, които обичат вкусните гозби - опитайте тази типична за Българската кухня копривена супа с просо, но гарнирана с бразилски орехи"

Необходими Продукти

  • коприва - 250 г
  • бульон - 200 мл. домашен зеленчуков
  • просо - 1 ч.ч. предварително сварено
  • зелен лук - 1 връзка
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • моркови - 1 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол
  • За застройката
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • За гарниране
  • бразилски орехи - 6 бр.
  • балсамов оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата съм съхранила изсушена. Ако е прясна я измивам, почиствам и нарязвам. Измивам и нарязвам зеления лук, като в мазнината задушавам първо бялата част от него, после зелената.

Добавям нарязания на зарчета морков, а накрая и доматеното пюре. Веднага заливам задушените зеленчуци с бульона.

Сварявам предварително просото, което отцеждам от водата. Прибавям го към врящата течност, заедно с джоджена, копривата и солта, може и да прибавите червен пипер по желание.

След 15-20 минути супата от коприва е готова. Към нея добавям разбитият с киселото мляко жълтък. Тази застройка е бърза, не се пресича и не се вари предварително.

Гарнирам с нарязани на едро и предварително накиснати за едно денонощие бразилски орехи и балсамико на вкус.

Копривената супа с просо и застройка е готова.

* Вкъщи винаги разполагам с домашни бульони. Така супите са питателни и наситени на аромати, а и от домашното по-вкусно няма.

За зеленчуковия бульон сварявам дръжки от магданоз, моркови, червени чушки, пащърнак, картоф, добавям подправки и билки. Варя, оставям за 24 часа на хладно, прецеждам и замразявам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: